In gesprek met Joli Bakker over de tango dansoutfit

Daar sta je dan, enthousiast na je eerste proefles en je wilt niets liever dan starten met een beginnerscursus. Welke schoenen en kleding draag je? Deze vraag stel ik aan Joli Bakker, docent met zeer veel ervaring bij de Academia de Tango.

“Het allerbelangrijkste bij dansschoenen is dat je lekker kunt draaien op de bal van je voet. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.” Joli draagt zelf mooie zwarte pumps met een open teen en een hoge hak. “Een dunne zool is van belang, zo houd je feeling met de vloer. Natuurlijk is een leren zool uitermate geschikt, maar zelfs de afgesleten zool van sneakers kan mooi soepel zijn waardoor je daar prima op kunt dansen.” Profielzolen zijn überhaupt minder geschikt, al was het maar voor het vuil dat eronder blijft hangen en dat op de dansvloer terecht kan komen. Veel dansers nemen trouwens hun dansschoenen mee en doen deze pas aan als ze gaan dansen. Joli wijst ook op de rand van een herenschoen. “Soms zijn die randen iets breder en nogal hard, dat is minder prettig voor je danspartner die er op haar mooie open schoentjes lelijk haar tenen aan kan stoten!” Dus heren, zorg voor een prettige schoen met een dunne soepele zool en zachte randen. Dames dansen meestal op pumps. “Op dit moment zie je dat de mode uit de jaren ’50 terugkomt, met hoge smalle hakken. Ook hier geldt dat de schoen een gladde zool moet hebben. Een hoge hak staat elegant, maar kan vermoeiend zijn. Je staat immers steeds op je tenen.” Joli zegt dat pumps met bijvoorbeeld een elastiek kan helpen om de schoen mooi om je voeten te houden.

Een echt kledingvoorschrift is er niet, maar het is wel gebruikelijk om je tijdens de salons mooi aan te kleden. “Tijdens de lessen maakt het niet zoveel uit, al draag ik als docente meestal wel bijvoorbeeld een zwierige rok, zodat ik mijn leerlingen kan inspireren.” Vroeger zag je dat de heren dansten in een pantalon met plooi en omslag, met daarop een mooi overhemd en een gilet. Er kwam toen een stroming dat meer ‘van de straat’ was; de mannen droegen een zogeheten campingoutfit met een hoodie en bijpassende versleten gympen.” Deze stroming was mainstream en dwars. Tegenwoordig kleden de mannen zich over het algemeen netjes, je ziet weinig spijkerbroeken. “Vrouwelijke dansers kunnen terecht bij zaken waar speciale tango jurken worden verkocht, maar ik zie gelukkig ook dat de vrouwen zelf leuke combinaties samenstellen.

Zelf houd ik van een mix van bijvoorbeeld rokjes of jurkjes met een split, die tweedehands zijn of van ze Zara komen. Ook vintage stukken kunnen heel geschikt zijn.” Tijdens de lessen draag je dus eigenlijk wat je zelf prettig vindt en voor een fijne salonbeleving besteed je wat extra aandacht aan je outfit.