Wiegen op tango-tonen

Wat een belevenis op een vroege zondagmiddag in januari! Zo lopen mijn partner en ik om 14.00 uur de Amsterdamse dansschool ‘Academia de Tango’ binnen voor onze eerste beginnersles, zo laat ik me binnen een half tango les uurtje door hem ‘wiegen’ op de meeslepende tango-tonen.

Gelijk bij binnenkomst voor de dansles Argentijnse tango, hebben we weinig tijd om onwennig rond te kijken. De ervaren docenten Frank en Joli trakteren hun beginnersgroep al snel op een prachtige tangodans. Ik meen bij mijn medecursisten hetzelfde waar te nemen als wat ik denk; “Dat leer ik nooit!” Gelukkig horen we dat we na de cursus van 8 lessen al behoorlijk zullen kunnen dansen. Dat geeft hoop!

Hoewel zowel mijn partner als ik -in onze tienerjaren- hebben afgedanst in Ballroom en Latin, beseffen we dat de Argentijnse tango anders in elkaar steekt. Onder aansporing van onze docenten zetten we voorzichtig onze eerste danspasjes. Ons gestuntel valt me nog reuze mee, want het gaat in eerste instantie om het meedeinen op de tonen van de muziek. En wat vind ik die muziek mooi!

De sfeer is ontspannen en Frank en Joli geven rustig en duidelijk uitleg. Na heen en weer pasjes op de plaats en rondjes door de zaal, laten zij ons zien hoe de man zijn danspartner laat ‘wiegen’ in zijn armen. Joli drukt de vrouwelijke dansers op het hart dat zij lui moeten zijn. Immers, de man leidt! Dat levert her en der gegrinnik op. Ook wij schieten tijdens het oefenen regelmatig in de lach, maar we proberen natuurlijk ook serieus de aanwijzingen op te volgen.

Het lesuur vliegt voorbij. Op mijn vraag hoe we ons na deze beginnerscursus op de dansvloer kunnen bewegen, laten onze docenten zien dat we dan al mooi voetenwerk onder de knie zullen hebben. Blij en verwachtingsvol blijven we nog even na. Inmiddels druppelen diverse dansparen binnen. Vanaf de stoelen aan de zijkant zien we hoe de paren alvast dansen voordat hun les begint. Ik besef me dat wij hier over een tijdje ook zo op de dansvloer zullen bewegen. Dat we ons laten pakken door de Argentijnse tango muziek en niet meer aan de zijlijn hoeven staan toekijken.

Ik verheug me al op de komende zondagmiddagen, waarin ik me al wiegend in de armen van mijn partner zal laten meevoeren. Maar eerst nog goed oefenen…